Ο Βόρειος Στέφανος λέγεται στην γλώσσα των αστρονόμων Corona Borealis. Δηλαδή βόρεια κορόνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η λέξη κορόνα έχει δωρική προέλευση. Προέρχεται συγκεκριμένα από την αρχαία λέξη κορώνη, παράγωγο της οποίας είναι και η κορωνίς ή κορωνίδα στη σημερινή γλώσσα. Αλλά και το Borealis προέρχεται από την ελληνική λέξη βορράς. Στον αστερισμό λοιπόν αυτό διασώθηκε και η ονομασία των ελλήνων αλλά και η μυθολογία τους για το στέμμα της Αριάδνης. Βεβαίως υπάρχουν μύθοι και άλλων λαών για τον περίεργο αυτό αστερισμό. Όμως σε όλα σχεδόν τα site που αναφέρουν τον Corona Borealis θα βρείτε αναφορά και στην Αριάδνη. Όπως επίσης και στο Λαβύρινθο και το κατόρθωμα του Θησέα. Εδώ πρέπει να βρίσκεται μεγάλο μέρος της αλήθειας που κρύβει η επιλογή του Λιαντίνη να ονομάσει Γκέμμα το τελευταίο βιβλίο του. Αφού είναι ο αστερισμός που θυμίζει διεθνώς την έξοδο από το Λαβύρινθο. Ας θυμηθούμε αυτό που έγραψε στο Χάσμα Σεισμού:
«Το χρέος του ανθρώπου είναι να πολεμάει τη στενή μάχη και να πασχίζει να πατήσει τη σκοτεινή Λαβύρινθο, για να βγει στο φως, στην έξοδο.»
Δημήτρης Λιαντίνης
Ίσως λοιπόν να μην υπάρχει καταλληλότερος τρόπος να μιλήσεις στους ανθρώπους της γης για το Λιαντίνη από το να τους δείξεις στον ουρανό αυτό το αστέρι και να τους διηγηθείς το μύθο της Αριάδνης. Μια Γκέμμα υπήρξε κι αυτός και όχι μόνο για το σπίτι του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου